Teun, Ruben, Sarah, Suusanna, Indy en Teun vormden samen de allereerste Leerlingenraad van ons Kindcentrum. Zij kregen de opdracht te onderzoeken hoe het gesteld is met de veiligheid rondom ons Kindcentrum. Zij concludeerden dat bestuurders van de auto’s die rondom ons Kindcentrum parkeren zich niet altijd goed aan de verkeersregels houden. Vooral op de tijdstippen dat ouders hun kinderen naar school brengen en ophalen betekent dit, dat het voor de kinderen van het Kindcentrum niet altijd veilig is. Daar wilde de Leerlingenraad graag iets aan doen! 

Voordat we aan het werk kunnen is het nodig dat we goed weten wat nou eigenlijk het probleem is, dat we samen op gaan lossen. En de kinderen vinden het nodig dat je eerst bedenkt hoe het kan dat wij dit probleem hebben. Daardoor ontstaan ook nog wel wat vragen, waarop we het antwoord nog niet weten. Uiteindelijk bedenken de kinderen allerlei ideeën om de situatie te verbeteren.

Ook van het 'proces' leer je een heleboel, weten de kinderen nu. Want het onderzoeken en daarna organiseren en uitvoeren vraagt tijd. De zomervakantie stond voor de deur en bij de start van het nieuwe schooljaar misten we ineens een aantal leden. Suusanna en Sarah lieten zich echter niet uit het veld slaan en pakten de plannen weer op waar ze gebleven waren. Tegelijk organiseerden zij 'hulp'; inspireerden anderen om mee te helpen in de uitvoering. Dit 'werven' was succesvol en zo ging een team van 'verkeers-kinderen' gedurende een aantal weken het plein op om ouders te laten weten met welk verkeers-gedrag zij bijdragen aan de veiligheid van alle kinderen.

Met de initiatiefneemsters werd geëvalueerd. Ons doel was dat we de veiligheid op en rondom het plein wilden vergroten. Het plan was om een 'OK'-actie te voeren om ouders bewuster te maken van de gevolgen van hun gedrag. Het resultaat van onze actie is dat veel meer ouders hun fiets parkeren binnen de hekken en dat meer ouders gebruik maken van de Kiss&Ride-strook bij het wegbrengen van hun kind. Wat er nog verbeterd kan worden is dat ouders hun auto aan de kant van de Klaprooslaan verder van de bocht af parkeren.Win-Win:
* anderen hebben geleerd hoe zij met hun eigen gedrag invloed hebben op de veiligheid op en rondom ons plein
* wij hebben geleerd over verkeersregels, over hoe je samen (synergie!) een probleem kunt oplossen en dat het belangrijk is om goed na te denken over de planning voordat je ergens aan begintInformatie in beeld

Klik hier om naar de nieuwsbrieven te gaan.

Klik hier om naar het fotoalbum te gaan en de foto's te bekijken.

Twitter